2012 m. liepos 31 d., antradienis

Trumpos kelionės po Lietuvą (2) - Neries regioninis parkas

Kviečia Lietuvos regioniniai parkai (2)

 Vienos dienos kelionę po Vilniaus kraštą pradedame anksti ryte Neries regioniniame parke. Saulė dar vos pakilusi, aplink ramybė ir paukščių čiulbesys. Pievose draikosi voratinkliai. Paskutinis liepos šeštadienis, o jau rudenėja... Esame prie Bradeliškių ir Buivydų piliakalnių komplekso. Neskubėdami ir grožėdamiesi lankome vieną įspūdingiausių Neries regioninio parko vietų. Dvi kalvos, Dūkštos upelis, atodanga...


 Jeigu yra noro, visai netoli galima aplankyti Dūkštų ąžuolyno pažintinį taką, kuriame pastatyta virš 38 skulptūrų, vaizduojančių lietuvių legendų ir mitologijos personažus, - išbandyta, įdomu.
 Na, o jei norisi dar kažko, kitus maršrutus galima rasti Neries regioninio parko svetainėje http://www.neriesparkas.lt/.
 Mes renkamės Kairiojo Neries kranto turizmo trasą. Jos ilgis - 23 km. Pagrindinis mūsų tikslas - Ausiutiškių konglomeratas, bet dar iki jo yra kur stoti ir ką lankyti. 
 Taigi kelionę pradedame nuo Panerių dvaro, tęsiame pro Užkeiktos veselios akmenis, Padūkštų pilkapyną, Raguvas, Peklynės kalną važiuodami visai šalia Neries. 
 Gražus rytas, šiltas oras. O štai ir Ausiutiškių konglomeratas. Kas tai? Konglomeratas [lot. conglomeratus – sukauptas, surinktas] – tai nuosėdinė uoliena, kurią sudaro susicementavęs įvairiagrūdis smėlis, žvirgždas, gargždas, rieduliai. Stačiais laiptais leidžiamės žemyn jo apžiūrėti.

 Čia netoliese ir Neryje mirkstantis mitologinis akmuo Karvutė.
 Kiek tolėliau - Ausiutiškių regykla, Kražlių pilkapynas, Raganų kalnas. Viskam aplankyti prireikia nemažai laiko.
 Iš čia keliaujame į Pavilnių regioninį parką. Pakeliui galima užsukti į Belmontą išsimaudyti ledinėje upėje ar po kriokliu, galima aplankyti įspūdingą Pūčkorių atodangą ir piliakalnį,   bet mes jau ten buvę, tad tiesiu taikymu į Rokantiškes.
 Visai netoli Naujosios Vilnios įsikūrusi Rokantiškių piliavietė, kur, spėjama, stūksojusi viena seniausių Lietuvoje Rokantiškių pilis.
 Gaila, kad ji neišliko, tad nuo kalno tenka fotografuoti miesto vaizdus.
 Matyt, silpna pilis buvo, silpnus ir laiptelius mūsų dienomis pagamino, nes lūžta jie tiesiog po kojomis...
 Apsieiname be traumų, bet moralinė kompensacija nepamaišytų.
 Na, o iš Pavilnių regioninio parko važiuojame į Verkių. Gėda ir prisipažinti, kad tiek kartų pravažiuota pro Verkių dvarą su parku, bet niekada ten nesustota... Šiandien ištaisome šią nedovanotiną klaidą.


 Tokia tad trumpa, bet smagi vienos dienos kelionė po sostinės apylinkes.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą